Jag tänkte testa ett nytt sätt att sprida infon från veckans lektioner i svenska: In och skriv vad ni minns från filmerna och föreläsningarna i kommentarsfältet till det här inlägget!
Tips att fundera kring:
Vilka olika lässtrategier kan man använda? När använder man vilken?
Vad är det man ska anteckna ur en text?
Hur ska man göra för att minnas? Hur gör du? Kanske har du något eget tips att dela?
Hur gör man en sammanfattning och vad får den innehålla?
Då måste ni repetera det vi har pratat om och helt plötsligt minns ni mer än tidigare. Sen tar jag era kommentarer och publicerar dem i ett inlägg på bloggen (glömmer vi nått så kompletterar jag det).
Varma (?) isiga hälsningar från just Island ;)
dem tre olika lässtrategierna är, Översiktsläsning det använder man när man bara ska kolla igen texten snabbt för att hitta något som man ska t.ex. ska läsa om, då läser man bara Rubriker, bildtexter och fackorden. Den andra lässtrategien är Sökläsning, den använder man när man ska leta efter något speciellt i texten t.ex. ett ord eller någon speciell mening, Den tredje lässtrategien ä djupläsning då läser man bara he-
SvaraRaderala texten från början till slut i lagom hastiget.
Det man ska anteckna är det viktigaste i texten man kan inte veta direkt vad det viktigaste är utan man måste läsa hela boken, texten eller vad du än läser. man antecknar också fackorden och dess betydelse.
För att minnas något man läst måste man återberätta det och sedan repetera det flera gånger tills det sitter helt.
I en sammanfattning tar man det viktigaste i boken dvs, det du har antecknat o läst. Sedan samlar du ihop det och skriver en text som är byggd(baserat) utav dina egna ord. Det är viktigt att man inte har med sina egna tankar i en sammanfattning
Superbra tankar Filip! Det märks att du har förstått det vi har pratat om. Toppen!
RaderaMycket bra skrivet Filip. Bra att du delar om de olika strategierna och förklarar dem på ett enkelt sätt! Precis så ska du även göra i andra ämnen.
SvaraRaderaDe tre olika lässtrategierna är sökläsning vilket innebär att man letar efter något särskilt ord som sedan kommer få fram svaret på sin fråga.
SvaraRaderaDen andra var översiktsläsning som används när man vill få en mer sammanfattad text och inte gå in i hela innehållet. Det gör man genom att läsa rubriken, underrubrikerna, titta på bilder och dess bildtext, läsa lite av början och slut av varje avsnitt.
Sedan så finns det djupläsning där man läser hela texten till t.ex en faktabok eller till ett prov. Man gör det för att kunna förstå hela texten och så att man återberätta texten på ett bra sätt
Det är viktigt att anteckna, för man kanske inte kommer ihåg allt senare. Då ska man stryka under viktiga ord eller anteckna de. De kan man dela upp de i små stycken så att det blir enklare. Man antecknar oftast saker man tycker är viktiga eller om man behöver hjälp så kan man kolla på fackorden, ord med kursiv/ fet stil och de som har en betydelse
Man ska repetera, skriva sammanfattningar och gå igenom alltså återberätta olika saker med en kompis/släkting och låtsas som att det inte vet någonting om det ämnet. För att då är det lättare att få med allt och sedan låta de ställa frågor så att man ser om man kan svara ordentligt och få de att förstå.
Det är någonting jag brukar göra med min syster och det hjälper mig att minnas. Jag pluggar oftast också en vecka innan ett prov börjar vilket hjälper mig att minnas, minst 30 minuter per dag och då går man igenom sina anteckningar och texten osv.
Man gör en sammanfattning genom att ta det viktigaste i en text och de orden till sina egna så att man förstår och förklarar de bättre. Några av de viktigaste reglerna är att sammanfattningen ska vara kortare än originaltexten och inte innehålla egna åsikter.