onsdag 3 december 2014

No läxa 3 Matens kemi

NO Läxa till nästa tisdag (läxförhör på begreppen i uppgift 1)

1. Begrepp som du ska kunna till nästa tisdag


  • Disackarider 
  • Monosackarider
  • Polysackarider



2. Skriv en provfråga som du lägger ut på bloggen med ett svar till innan tisdag. Frågan får du ställa utifrån sidorna 130-133 i kemiboken. Ex på hur du kan börja en enkel fråga: Ge ett exempel på ett ämne som...? Hur många....? Vad är...?
Ex på hur du kan börja svårare frågorJämför....Förklara...Hur fungerar....? Om det är så här vad händer om det istället blir....? Varför...?

21 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Förklara vad som händer om man äter gluten men man inte tål.

    Svar:De personer som inte tål gluten och får skador i tarmen ifall de äter mat med gluten.Då leder detta till att man får bristsymptom i form av trötthet, viktminskning,diarre och magont.Men som tur är att idag finns det en hel del glutenfria livsmedel.

    SvaraRadera
  4. Förklara vad aminosyror innebär?

    svar: En proteinmolekyl består av ,ånga mindre byggstenar,som kallas för aminosyror. Aminosyrorna bildar långa kedjor med femtio till flera tusen aminosyror i ett protein.

    SvaraRadera
  5. Fråga: Mättat eller omättat fett, vad är skillnaden?

    Svar: Det finns två kategorier fettsyror - mättade och omättade. Rent kemiskt skiljer de sig åt och de påverkar kroppen på olika sätt. Ett livsmedel innehåller både mättat och omättat fett, men det är alltid en sort som dominerar. Omättat fett är hälsosammare än mättat.
    Ju fler mättade fettsyror som finns i ett fett, desto fastare konsistens har det. Om man plockar ut ett paket smör ur kylen så är det stenhårt - om man tar olja från kylen så är det fortfarande flytande. Detta beror på vilken sorts fettsyra som dominerar.

    SvaraRadera
  6. Fråga: Vad är Gluten?

    Svar: Gluten är ett protein som finns i vete,korn och råd.

    Mathias 8/B

    SvaraRadera
  7. Vad är vegetabiliska och animaliska fetter för något?

    svar: fetter som kommer från växter kallas för vegetabiliska och finns i olivolja majsolja osv

    Animaliska fetter finns i kött fisk smör ost mjölk osv

    SvaraRadera
  8. Vad består en proteinmolekyl av?


    Svar: En proteinmolekyl består av många mindre byggstenar som kallas aminosyror. Aminosyrorna bildar långa kedjor med femtio till flera tusen aminosyror i en protein.
    Det finns 20 sorters aminosyror. Cellerna kan bara tillverka 10 av de 20 aminosyrorna.

    Enes 8B

    SvaraRadera
  9. Revink förstörde mitt svar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  10. Vad är estrar?

    Estrar bildas när en alkohol och en karboxylsyra reagerar med varandra. De har ofta en behaglig fruktdoft och används som smakämnen i godis och dricka. Kemiskt sett är fett en ester som bildas av alkohol och tre fettsyror.

    SvaraRadera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  12. Fråga: Mättat eller omättat fett, vad är skillnaden?

    Svar: Det finns två kategorier fettsyror - mättade och omättade. Rent kemiskt skiljer de sig åt och de påverkar kroppen på olika sätt. Ett livsmedel innehåller både mättat och omättat fett, men det är alltid en sort som dominerar. Omättat fett är hälsosammare än mättat.
    Ju fler mättade fettsyror som finns i ett fett, desto fastare konsistens har det. Om man plockar ut ett paket smör ur kylen så är det stenhårt - om man tar olja från kylen så är det fortfarande flytande. Detta beror på vilken sorts fettsyra som dominerar.
    JOHNA 8a

    SvaraRadera
  13. Vad är estrar?

    Estrar är en grupp ämnen som bildas när en alkohol och en karboxylsyra reagerar med varandra. Estrar använvänds, på grund av sin goda doft och smak, som smakämnen i dricka och godis. Det finns även i frukt.
    Kemiskt sett är fett en ester. Fett bildas av glucerol, som är alkoholen, och tre långa fettsyror, karboxylsyror med 4-24 kolatomer. Karboxylsyrorna kan vara antingen mättade eller omättade och detta avgör även om hela fettet blir mättat eller omättat.

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  15. vad är fetter?
    fetter lagras som en energireserv hos både växter djur och växter.och ger oss energi.fetter finns i ost och smör.
    revink 8b

    SvaraRadera
  16. Nämn olika funktioner proteiner har i vår kropp

    Svar: Proteiner kan ha massa olika funktioner i olika saker av kroppen
    Det finns exempelvis 20% protein i alla muskler som används framförallt som byggnadsmaterial i musklerna.
    Transporterna i cellerna och i blodet sker med hjälp av ett protein som heter hemoglobin. Den binder sig fast med syre så att det kan transporteras och ger även blodet dess röda färg.
    Enzymer är också ett protein, det tillverkas i kroppen och hjälper till med att få en reaktion att ske och även bryta ner olika näringsämnen.Ett exempel på ett enzym är trypsin som bryter ner proteiner.
    Hormonerna som till exempel insulin som reglerar blodsockernivån och tillväxthormoner som bland annat reglerar tillväxten hos barn är också proteiner.

    Phoebe 8a

    SvaraRadera
  17. Vad behöver vi fett till?

    Vi behöver fett för att kolydrater är inte så bra att lagra i kroppen. Det är mycket bättre att lagra energi som fett. Fett innehåller mer än dubbelt så mycket energi per gram jämfört med kolhydrater
    Vi behöver också kroppens fettlager för att skydda oss mot slag och stötar.

    SvaraRadera
  18. Kan du förklara hur Aminosyror bygger proteiner?

    Svar - En proteinmolekyl består av många mindre byggstenar, som kallas aminosyror. Aminosyrorna bildar långa kedjor med femtio till flera tusen aminosyror i ett protein.
    Det finns 20 olika sorters aminosyror som kan kopplas ihop i olika ordningar. På så vis kan de bilda tusentals olika proteiner. Vilket protein det är och hur det arbetar, avgörs alltså av vilka aminosyror det är uppbyggt av o i vilken ordning de sitter.

    /Fawad Rahimi

    SvaraRadera
  19. Förklara skillnaden mellan mättade , omättade och fleromättade fettsyror.

    Så kolatomerna i en fettsyra kan vara bundna till varandra på olika sätt. Därför
    fördelas fett in i tre grupper efter hur bindningen mellan kolatomerna till varandra ser ut i en fettsyra: mättade fetter har en enkelbindning mellan alla kolatomer i fettsyrorna, omättade fetter har däremot en eller flera DUBBELBINDNINGAR i kolkedjan och fleromättade fetter har då flera dubbelbindningar i fettsyrornas kolkedja.

    Men det är inte bara det som skiljer åt dem tre olika fetterna utan det är också vartifrån dem kommer, i vad den finns och i vilken form den oftast är i.

    Mättad fett: är framförallt animaliska fetter som inehåller en hög halt av mättade fettsyror och finns tillexempel i smör, grädde och ost. Är ofast fast vid rumstemperatur.

    Omättad fett: Finns i fisk, rapsolja och olivolja. omättad fett är oftast vegetablisk fett och är som regel flytande vid rumstemperatur.

    fleromättad fett: finns i t.ex majsolja, solrosolja och soja men finns även i fet fisk. Är vegetbalisk fett tror jag.

    SvaraRadera
  20. Vad är fettets funktioner och varför är det en bättre energikälla än kolhydraterna? motivera ditt svar.

    Svar: Kolhydrater är människornas främsta energikälla men det är inte alltid så bra som man tror. Kolhydraterna innehåller nämligen inte mycket energi och är därför inte så bra att lagra i kropoen. Fett däremot är mycket bättre och innehåller mer än dubbelt så mycket energi per gram jämfört med kolhydraterna och är på så sätt bättre. Fetterna har även andra bra funktioner t.ex. så skyddar kroppens fettlager mot slag, fettet som vi har i båda fotsulorna fungerar ungefär som stöddämpare. Fettet är även som ett skydd mot kyla och gör att vi håller värmen därför är det mycket viktigt att få med fett i sin kost, vissa vitaminer vår kropp behöver finns endast i lösligt fett

    //Ikram

    SvaraRadera
  21. Vad består en proteinmolekyl av?


    Svar: En proteinmolekyl består av många mindre byggstenar som kallas aminosyror. Aminosyrorna bildar långa kedjor med femtio till flera tusen aminosyror i en protein.
    Det finns 20 sorters aminosyror. Cellerna kan bara tillverka 10 av de 20 aminosyrorna.

    Yad 8a

    SvaraRadera