onsdag 26 november 2014

NO läxa 2

NO Läxa till nästa tisdag (läxförhör på begreppen i uppgift 1)

1. Begrepp som du ska kunna till nästa tisdag

1. Cellandning 
2. Kolhydrater
3. Glukos 
4. Fruktos
5. Stärkelse



2. Skriv en provfråga som du lägger ut på bloggen med ett svar till innan tisdag. Frågan får du ställa utifrån sidorna 122-126 i kemiboken. Ex på hur du kan börja en enkel fråga: Ge ett exempel på ett ämne som...? Hur många....? Vad är...?
Ex på hur du kan börja svårare frågorJämför....Förklara...Hur fungerar....? Om det är så här vad händer om det istället blir....? Varför...?

22 kommentarer:

  1. skriv några enkla sockerarter!

    svar: glukos ,fruktos och galaktos

    SvaraRadera
  2. Identifiera tre snabb och långsamma kolhydrater?

    Svar: snabba: läsk,saft,vitt bröd
    långsamma: potatis,råris, grovt bröd

    Mathias 8/B

    SvaraRadera
  3. Redogör för skillnader mellan Cellulosa och stärkelse

    Cellulosa är, precis som stärkelse, en lång kedja sammansatt av glukosenheter. Skillnaden mellan cellulosa och stärkelse är hur glukosmolekylerna i kedjan är bundna till varandra. Vår matspjälkningsapparat kan inte spjälka cellulosans 1,4-beta-glykosidbindning för att kroppen inte har enzymer som kan spjälka den, därför kan vi inte utnyttja cellulosans energi.
    Welaa 8B

    SvaraRadera
  4. Förklara vad laktosintolerans är
    Svar: Laktosintolerans är när man inte kan på ett normalt sätt ta upp mjölksocker, laktos, från födan. Det beror på att tarmslemhinnan har en lägre nivå av ett enzym, laktas, som normalt sönderdelar laktos till glukos och galaktos och som sedan tas upp av tunntarmen. Men om det saknas en del av laktas kommer laktosen istället att hamna i tjocktarmen och brytas ned av bakterier, vilket kan bidra till smärtor, diarréer och gasbildning.
    Det finns tre olika former av laktosintolerans, primär laktosintolerans som är vanligast och beror på att kroppen efter småbarnsåren bildar mindre laktas.Tillfällig laktosintolerans som man kan få om tunntarmens slemhinna har skadas av någon tarmsjukdom. Även medfödd laktosintolerans som är mycket ovanligt och gör så att kroppen inte kan bilda laktas.

    SvaraRadera
  5. Nämn 6 livsmedelsprodukter som har stärkelse.

    Svar: bröd pasta ris potatis frukt grönsaker

    SvaraRadera
  6. Jämför Snabba och Långsamma kolhydraterna??
    Svar: Dom snabba kolhydrater kan vara var läsk, vitt brödd och godis och det gör att kroppen kan bryta ner dom livsmedel snabbare. Men dom långsamma kolhydrater kan vara i potatis, frukt och grönsaker. Men dom livsmedel, så bryts dom ner långsammare.
    Diego 8A

    SvaraRadera
  7. Jämför disackarider och polysackarider.

    Både disackarider och polysackarider är sammansatta sockerarter. Disackarider består av två monosackarider medan polysackarider består av flera monosackarider i en lång kedja. Två vanliga polysackarider i växter är stärkelse och cellulosa. Dessa används bland annat som energilager och byggnadsmaterial i växterna. Sackaros är en disackarid som finns i frukter, bär och grönsocker. Sackaros består av en glukosmolekyl och en fruktosmolekyl som sitter ihop.

    SvaraRadera
  8. vad är skillnad mellan snabba kolhydrater och långsamma?
    svar
    långsamma kolhydrater gör att du orkar träna samt att hjärnan fungerar som den ska och snabba kolhydrater kan du klara dig utan.långsamma kolhydrater är ris,pasta,potatis.och snabba är läsk och godis.
    revink 8b

    SvaraRadera
  9. Både cellulosa och stärkelse är byggda utav tusentals glukosmolekyler men ändå är cellulosan oändligt mycket starkare! Hur kommer det sig?

    Svar: Anledningen till att cellulosan är starkare än stärkelse beror på att glukosmolekylerna sitter ihop med varandra. Syreatomerna i glukosringarna är viktiga eftersom att de har den förmågan att binda till väteatomer i andra cellulosakedjor som gör att de håller ihop. Syreatomerna i cellulosan ligger åt
    olika håll vilket tvingar kedjorna att ligga bredvid varandra och då bildas det starka och raka fibrer.

    I stärkelsen däremot ligger alla syreatomerna åt samma håll vilket gör att det inte kan bildas lika starka bindningar mellan olika kedjor som i cellulosakedjorna. Men en stärkelsekedja kan vridas runt i en spiral eller få sidogrenar så att det bildas ett nätverk.

    //Ikram 8A

    SvaraRadera
  10. Vad innebär det att vissa människor är laktosintoleranta?

    Svar: Det innebär att de inte tål mjölk och mjölkprodukter. Laktosintoleransen beror på att man saknar eller har för lite av enzymet laktas i tunntarmen. Normalt bryter laktas ner laktos till glukos och galaktos. Men om laktas saknas i tunntarmen transporteras laktosen vidare till tjocktarmen och ger gasbildning och diaré

    /Alexander 8B

    SvaraRadera
  11. Sportare tycker det är bra att ladda upp med kolhydrater, varför är det bra att få i sig massor med kolhydrater dagen innan en fotbollsmatch tex?

    Svar: Jo, de flesta sportare försöker få i sig så mycket kolhydrater som möjligt som tex pasta som har massor med kolhydrater och då är även din kropp laddad med massor med energi inför matchen, för vad får vi av kolhydrater, ENERGI!

    /Fawad 8b

    SvaraRadera
  12. Vad är Sackaros ?
    Av vilka molekyler består Sackaros av ?

    Svar: Sackaros är en sockerart som består av en glukosmolekyl och en fruktosmolekyl som sitter ihop.

    Enes 8B

    SvaraRadera
  13. vad är insulin?

    Svar: Insulin är ett hormon som reglerar hur mycket socker man har i blodet

    Bruno 8/B

    SvaraRadera
  14. Hur många kolatomer har dem flesta monosackariderna?

    Svar: En monosackarid är ett annat namn för enkel sockerart, dem i sin ordning består utav fem eller sex kolatomer.

    SvaraRadera
  15. Vad består kolhydrater av?

    Svar: kol,väte och syreatomer.


    Petter8b

    SvaraRadera
  16. skriv några enkla sockerarter!

    svar: glukos ,fruktos och galaktos

    Johna 8a

    SvaraRadera
  17. Om du skulle springa långt vad borde du äta då? Varför?

    kolhydrater för att det ger energi som kroppen behöver till tex tänka, röra dig, kropsvärme osv. Utan kolhydrater skulle typ allt sluta fungera.

    // Theo 8B

    SvaraRadera
  18. Nämn några snabba och lånsamma kolhydrater.

    Svar: Långsamma: Pasta, ris potatis
    Snabba: godis/ sötsaker, läsk etc

    SvaraRadera
  19. Vad är skillnaden mellan snabba och långsamma kolhydrater? Vad finns i snabba och långsamma kolhydrater?

    Svar: Jo, långsamma kolhydrater är bra för din hjärna för då funkar den som den ska och du kan tänka mycket bättre än om du tar i dig snabba kolhydrater. För att snabba komhydrater har man energi kanske 5-10 minuterna men därefter om man vill säga de resterande 50 minuterna är man helt slut. Därför äter fotbollspelare mera kolhydrater innan en match exakt som Fawad sa.

    Snabba kolhydrater kan vara läsk, godis och vitt bröd. Men långsamma konhydrater är ris, potatis, pasta och frukt.

    //Yad 8a

    SvaraRadera
  20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  21. Vad är kolhydrater uppbyggda av och vad använder kroppen den till?

    Kolhydrater är uppbyggd av koldioxid och vatten.
    Kolhydrater är vår främst energikälla som kroppen använder föratt vi ska kunna röra oss, hålla värmen, tänka och alla andra kemiska omvandlingar som sker i kroppen.

    Bashar 8B

    SvaraRadera
  22. Nämn några snabba och långsamma kolhydrater
    Snabba:läsk, saft, kakor och vitt bröd
    Långsamma: potatis, pasta, råris och grönsaker.

    SvaraRadera